Latte art kava za užitek in prijetna čustva

Latte art Mariposa

Latte art je super metoda priprave espresso kave, s katero lahko razveselite ljudi, ko jim postrežete s kavo doma, v pisarni ali v baru. Kdo še ni srečal teh čudovitih vzorcev na kavi v obliki srca, cvetlice, laboda in drugih simbolov? latte art kavo lahko pripravi vsak, ki zagotovi določene pogoje in se izuri v umetnosti latte arta. Na začetku je težko, kot vsaka druga veščina, sčasoma pa boste lahko ustvarili res sanjske vzorce v kakovostni kavi. S tem boste postali pravi junak v vaši družbi, med sodelavci ali pri strankah. V članku boste našli koristne informacije o tem, kako ustvarite kavno umetnost ročno, doma, v pisarni ali pa s profesionalnosti aparatom.

Katere so različice latte art umetnosti?

Latte art nastane z dodajanjem mlečne mikro pene v kavni pripravek espresso. Podobne vzorce, čeprav manj izrazite, je mogoče doseči z dodajanjem mikro pene v običajno kuhano kavo, kot tudi v pravi čaj, v vročo čokolado ali kapučino.

Druga možnost je, da vzorce vnesete v kremo espressa, brez dodajanja mleka. Latte art zahteva, da najprej naredite primerni espresso kremni pripravek in mlečno mikro peno, nato pa ju združite v latte art umetnost.

Kako se ustvari latte art vzorec na kavi?

Latte art vzorec naredite tako, da vlivate mleko v kavo. Vlivanje mlečne mikro pene v espresso skodelico s kavno kremo povzroči vzorec določene oblike na površini latteja – kavne kreme. Ustvarjanje latte umetnosti ni tako preprosto, kot je videti, ko ga ustvari izkušen profesionalec ali ljubitelj espresso specialty kave. Izpolnjevati morate naslednje pogoje.

Kakovosten espresso kavni aparat

Izkušen barista si pripravi pogoje tako, da espresso naredi na kakovostnem kavnem aparatu. Na naši spletni strani boste našli precej kakovostnih espresso kavnih aparatov različnih velikosti za domačo uporabo, za pisarno ali za bar.

Vrsta kave za Latte art

Pri tem je izjemno pomembno, katero vrsto kave uporabite za espresso. Kava mora biti dobre kakovosti in odlično spražena, ne preveč stara in ne preveč sveža. Priporočamo uporabo Mariposa specialty sveže pražene kave za espresso kavne aparate ali za ročno pripravo kave.

Priprava mlečne mikro pene za Latte art

Mleko, oziroma mlečna pena, ki jo barista vliva v kavo, mora biti pripravljena pravilno, kar se tudi pridobi z izkušnjami. Mleko mora biti dovolj toplo, a ne preveč in pravilno spenjeno.

Ko so vsi pogoji izpolnjeni, ostane še izziv vlivanja mlečne mikro pene v espresso kavni pripravek. Latte art umetnik je izurjen in ima kar nekaj preizkusov za seboj, da ustvari lepe kreacije. Nekaj vzorcev se priuči, nekaj pa jih običajno izumi kar sam. Za vse pa so začetki težki.

Najbolj pogosti kavni vzorci

Najpogostejši obliki latte art kavne umetnosti sta oblika srca in rozeta, znana tudi kot praprot, ki spominja na cvetlico ali praprot. Oblike srca je preprostejša za izdelavo in pogostejša pri začetnikih. Rozete pa so bolj zapletene in pogostejše pri izkušenih baristih.

Možni so še bolj zapleteni vzorci. Nekatere zapletenejše vzorce je potrebno vlivati v več fazah. Nekateri primeri naprednih tehnik latte umetnosti so tulipani, valovi, labodi, škorpijoni in še drugi vzorci. Kaj vse je mogoče narediti, si oglejte v naslednjem video posnetku.

Tehnike vlivanja mikro mlečne pene

Mikro mlečna pena mora biti ravno prav kremasta, da se lepo pretaka iz barista posode v kavno skodelico. Skodelico za kavo lahko pri tem držite vodoravno ali nagnjeno v eno smer.

Klasična tehnika

Ko mleko vlijete naravnost v skodelico, se pena začne pojavljati na eni strani skodelice, saj jo držite v rokah in je zato rahel nagib. Nato premikate vrč z mlečno peno z ene strani na drugo.

Izliv pene lahko pomikate tudi naprej in nazaj ter zaključite s hitrim potegom po predhodno vlivanem vzorcu. Hitri poteg preko vzorca ustvari stebelni del cvetlične zasnove in upogne kroge cik-cak v obliko cvetlice.

Neposredna preprosta tehnika za začetnike

Bolj neposredno nalivanje mlečne kremaste pene z manj premikanja posode za mleko omogoča obliko srca. Srce je lahko zelo preprosto. Lahko pa naredite manjše spremembe, da mu na primer podaljšate steblo ali pa naredite obliko jabolka.

Kako pripraviti espresso kašo?

Pred dodajanjem mlečne pene mora imeti espresso kaša kremno rjavo površino, emulzijo, ki je znana kot krema. Ko se bela pena iz mleka dvigne v smeri rdeče-rjave površine espresso kaše, nastane kontrast in pojavi se oblika. Ko vlijete mleko, se pena loči od tekočine in se dvigne na vrh. Če sta mlečna pena in espresso pripravek ravno pravšnja in med vlivanjem vrč z mlečno peno premikate, se bo pena dvignila in na površini ustvarila vzorec. Druga možnost je, da vzorec vlijete s palico za vlivanje mleka.

Jedkanje latte umetnosti

Vrezani vzorci so lahko preproste geometrijske oblike, zapletene risbe, podobe živali ali cvetja.

Jedkanje latte umetnosti je običajno rezervirano za kavarne, ki imajo velik promet in je hitrost postrežbe pomembna. Gre za pripravljene kovinske vzorce, nekakšna sita, s katerimi vtisnejo vzorec na samo kavo.

Jedkana latte umetnost ima običajno krajšo življenjsko dobo, kot latte art umetnosti, saj se pena hitreje raztopi v latteju – kavnem pripravku. Še bolj hitra metoda s kapučinom je vlivanje čokoladnega prahu skozi kovinski izrez, na katerem je vrezana slika.

Zgodovina latte art umetnosti

Latte art se je v različnih državah razvil neodvisno po uvedbi espressa in razvoju mikropene. Kombinaciji kreme, ki je emulzija kavnega olja in kuhane kave ter mikro pene, omogočata vzorec. Domnevno je bil prvi vzorec razvit v Italiji.

V ZDA se je latte umetnost v osemdesetih in devetdesetih letih 20. stoletja razvila v Seattlu. Njeno popularnost je najbolj uveljavil David Schomer. Jack Kelly iz espressa Uptown (1986 do 1989) je bil znan po vzorcu srca in podpisu v Schomerjevem espressu Vivace. Vzorec rozete je razvil Schomer leta 1992 in poustvaril tehniko na podlagi fotografije, ki jo je videl v kavarni Mateki v Italiji. Luigi Lupi pa je izumil vzorec tulipan.

Kaj je mlečna mikro pena in kaj je latte art v kemijskem smislu?

Latte art je mešanica dveh koloidov:

  • kreme, ki je emulzija kavnega olja in kuhane kave;
  • in mikro pene, ki je pena zraka v mleku.

Mleko je emulzija maslene maščobe v vodi. Kava pa je mešanica trdnih delcev kave v vodi. Noben od teh koloidov ni stabilen. Krema se razprši iz espressa, medtem ko se mikro pena loči v bolj suho peno in tekoče mleko. Oba se razgradita v nekaj sekundah, zato latte art traja le kratek čas.

Pogosta vprašanja in odgovori

Ali lahko latte art naredim sam doma?

Seveda, latte art lahko doma izdelate na dva načina. Malo težji a najcenejši način je, da skuhate običajno kavo s filtrom in vanjo vlijete zapenjeno vroče mleko. Mleko lahko zapenite z ročnim ali električnim penilcem mleka. Preprostejši način je, da kupite majhen espresso kavni aparat za domačo ali pisarniško uporabo. Z njim lahko naredite espresso latte in tudi zapenite mleko na pravo temperaturo ter obliko. Vsekakor se lahko oglasite v kavarni Mariposa v Ljubljani na Trubarjevi cesti 7 in se pogvoorite o tej temi s profesionalnim baristom Klemnom.

Kako doma zapenim mleko?

Doma lahko mleko za espresso zapenite na dva načina. Eden je ročni penilec mleka, ki ne deluje dobro, če ga ne uporabljate prav. Mleko mora biti ravno pravšnje temperature in kakovosti. Peniti morate dovolj hitro in dovolj vztrajno. Pena traja le nekaj minut, zato ni nič narobe, če izgine. Kavo je treba takoj postreči, preden vzorec izgine. Boljša možnost in malce dražja je, da kupite penilec mleka na baterije. Obrnite se na našega barista, pa vam bo pomagal. Nenazadnje pa lahko kupite tudi majhen kavni aparat, takrat boste lahko ustvarili profesionalno latte art kavo.

Ali lahko za latte art uporabim vegansko mleko?

Latte art se običajno izdela z živalskim mlekom, vendar ga ponekod, kot na primer v Mariposa kavarni, na željo gosta izdelajo tudi iz veganskega – rastlinskega mleka. Pri tem običajno uporabijo ovseno ali riževo mleko. Najbolj mastno mleko pa je gotovo sojino, vendar mora biti nerazredčeno in surovo, kot je blagovna znamka Bio village Soja Nature.

0 odgovori

Pustite odgovor

Se želite pridružiti razpravi?
Prispevajte!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .