Kava za gostinski lokal, katera je prava – kako jo izbrati?

Kava za gostinski lokal – kako jo izbrati? To je vprašanje, s katerim se vsak sooči na začetku, ko odpre lokal in hoče ponuditi svojim strankam najboljše. Kava za gostinski lokal mora biti previdno izbrana, ker predstavlja osnovni okus, zaradi katerega se bodo stranke vračale nazaj v lokal. Ni pomembno samo, da barist zna kavo pripraviti, ampak tudi, da je kvalitetna, okusna in pravilno spražena. V tem članku vam povemo, kako izbrati izmed tisoč možnosti, preden boste izbrali nekaj na slepo in tvegali, da izgubite dragocene stranke. Začnite z najboljšim, ker si vaše stranke to zaslužijo.

Kateri so ključni dejavniki, ko se izbira kava za gostinki lokal?

Najboljša kava za gostinski lokal je tista, ki je izbrana po naslednjih kriterijih:

  • kava je sadje in mora biti vedno sveža,
  • kava naj bo sveže pražena, saj s časom izgublja svojo aromo in okus, kot vse rastline,
  • profil okusa kave – vsaka kava ima svoj profil okusa,
  • kavna mešanica ali edinstvena kava – katero izbrati,
  • proces pridelave kave – oprana ali naravna kava,
  • poiščite pravo pražarno in kavarno, ki bo ustrezala vašim potrebam in okusu,
  • izberite kavo, ki je pridelana etično in trajnostno.

Sveža kava je najboljša kava

Najboljša kava za gostinski lokal je gotovo sveža kava, ki jo dobavitelj in pridelovalec redno pošilja pražarju. Če boste kupili že praženo in mleto kavo v trgovini, boste izjemno težko ugotovili, koliko je ta kava stara, kdaj je bila pražena in kdaj je bila mleta. Teh podatkov na embalaži namreč ni. Poznavalci kave trdijo, da se je skozi stoletja izkazalo, da je najboljša kava tista, ki se jo svežo spraži in se jo sproti melje. Preizkusi so pokazali, da kava, ki je sveže pražena in zmleta, je najboljša v prvih štirinajstih dneh, do največ treh tednov. Torej se priporoča, da bi morali mleto kavo porabiti v treh tednih. Enako na primer velja za moko. Drugače tvegate, da strankam kava ne bo všeč.

Kako pa boste vedeli, da je kava sveža in sveže pražena? Edini način je, da uvoznika kave poznate. Ta vam bo povedal, katero kavo je uvozil, kdaj jo je dobil in kdaj jo je pražil. Najbolje pa je, da jo meljete sproti sami. Običajno pražarji namreč kakovostne kave ne meljejo, saj sami vedo, če so baristi, kar običajno tudi so, da je le sveže pražena in sproti mleta kava najboljšega okusa in da od sebe najboljši profil okusa, ki ga določena kava zmore. Taka kava je gotovo najboljša kava za gostinki lokal.

Naše podjetje pa omogoča, da vam kavo spražimo in pošiljamo enkrat tedensko ali po dogovoru, da je ves čas sveže pražena, ker jo pražimo vsako soboto.

Kako izbrati profil okusa kave za svoje stranke, sodelavce ali za sebe

Dostikrat se pojavi dilema, ali izbrati en profil kave ali kavno mešanico za uporabo v kavarni, restavraciji ali v podjetju in doma. Na to vprašanje ni enoznačnega odgovora in je najbolje, da izberete po lastnem okusu in da prej seveda kavo preizkusite pri ponudniku. Dostikrat se kava za gostinski lokal naroča kot specifičen okus za določen lokal tako, da vam pražar naredi kavno mešanico, ki je posebnega okusa in specifična samo za vaš lokal.

Mešana kava za gostinski lokal se sestavi iz več profilov kav, kar za vas naredi izkušen strokovnjak v našem podjetju in vam zagotovi kompleksen in uravnotežen okus kave.

Kava z enim poreklom je iz ene same znane geografske lokacije, kot je kmetija ali posestvo. To omogoča ljubitelju kave, da ceni poseben odtenek kave, ki ga zagotavlja določena kmetija. Če torej pijete črno kavo, boste lažje zaznali in uživali v tej subtilnosti okusa, ne da bi jo mleko prikrilo.

Vsekakor pa lahko tudi samo ena vrsta kave dobro deluje z mlekom in tudi kavna mešanica je lahko črna kava.

Kava za gostinski lokal

Mokro ali naravno procesirana kava, katera je boljša?

Ko se izbira kava za gostinski lokal boste pogosto naleteli na oznako načina predelave kave. To je običajno označeno kot “moker proces” ali “naravni proces”. Zaradi teh dveh dejavnikov ima ista vrsta kave drugačen okus.

Oprani kavi ali „mokro obdelani“ odstranijo zunanji ovoj kavne češnje in jo dajo v fermentacijske posode. Po fermentaciji jo operejo in posušijo. Rezultat je pogosto kava z odlično jasnostjo okusa, hkrati pa ima svetlo kompleksno kislost. To je zelo priljubljena metoda pri proizvajalcih, saj je proces fermentacije nadzorovan in vodi do manj napak.

Naravna kava pa je bila posušena tako, da je češnja še vedno ostala na zrnu in pergamentu skozi ves proces sušenja, kar omogoča, da se sadno meso in sladkor preneseta na kavno zrno – seme. Rezultat je pogosto “sadna bomba” s spektakularno aromo in kavnimi profili podobnimi vinu.

To sta dve pogostejši metodi predelave kave, ki sta na voljo, vendar obstaja še veliko drugih.

Poiščite pravo kavo, ki bo ustrezala vašim potrebam

V vaši najljubši kavarni ali pražarni ni vedno lahko izbrati pravo praženo kavo, saj je na voljo veliko informacij. Najhitrejša in najboljša rešitev je, da se posvetujete z našim strokovnjakom, ki vam bo svetoval katera kava za gostinski lokal je najboljša. Seveda vam bo zastavil dosti vprašanj, da bo ugotovil, kaj točno vam ustreza. Nato vam bo pripravil nekaj vzorcev kave, ki jih boste preizkusili in se na podlagi tega odločili za profil kave, ki jo boste imeli v vaši kavarni, restavraciji ali podjetju in seveda tudi doma. Druga rešitev je, da se udeležite našega tečaja preizkušanja in prepoznavanja profilov kave.

Izberite etično in trajnostno pridelano kavo

Veliko potrošnikov se želi pri nakupu kave zavestno odločati, kaj bodo kupili in od koga. Vaše stranke bodo vedno bolj pogosto želele informacije o tem, kdo je pridelal kavo, ki jo pijejo v vaši kavarni in ali so bili vsi v kavni verigi pošteno plačani za svoje delo ali ne. Izraza, kot sta trajnostno in etično, se pogosto uporabljata za opis proizvodnje kave, a kaj pravzaprav pomenita?

Prava trajnost pomeni vzajemno rast in uspeh v celotni dobavni verigi. Podjetje Mariposa omogoča zajamčene nakupe etično pridobljene in sledljive kave. Plačujemo poštene cene neposredno kmetom oziroma proizvajalcem naše kave. Zato je tudi cena takšne kave nekoliko višja od običajne. Poleg tega spodbujamo prodajo kave brez embalaže ali z vračljivo embalažo s čimer razbremenimo naše okolje.

Niso samo kmetje tisti, ki imajo koristi od bolj etičnih in trajnostnih dobavnih verig kave. Boljše plače in pravičnejša obravnava pomenita, da lahko proizvajalci pridelajo kavo višje kakovosti. To pomeni boljšo skodelico kave za ljubitelja kave, ki kaže, da imajo vsi v dobavni verigi koristi. Mariposa kava je gotovo odlična kava za gostinski lokal. Vabimo vas, da jo preizkusite.

0 odgovori

Pustite odgovor

Se želite pridružiti razpravi?
Prispevajte!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .