ZAKAJ PRAŽENJE KAVE ODKRIVA ALI ZAKRIVA KAKOVOST 

Specialty kava

Praženje kave je eden od dejavnikov, ki najbolj vpliva na njen okus. Pravzaprav je ravno praženje tisto, ki kavna zrna spremeni v aromatično in okusno kavo. Najpogostejše besede, ki se uporabljajo za opis različnih stopenj praženosti kave, so svetlo, srednje in temno praženje.

Svetlo praženje kave

Svetlo pražena kava je svetlo rjave barve in na površini zrn ni oljnatega nadiha. Te kave imajo običajno poudarjeno kislost, mehko telo in svetle okuse. Tako so pražene ravno zato, da ohranijo edinstvene lastnosti zrn. Če so bile kavne češnje dobro pridelane, procesirane in pražene, lahko ponudijo zelo široko paleto okusov, arom in pookusa.

Svetlo praženje je izjemno priljubljeno v industriji specialty kave, saj na ta način iz kave pridobimo najbolj živahne in edinstvene okuse. Tovrstno praženje namreč poudari tudi mikrolokacijo oziroma rastišče določene sorte kave.

Srednje praženje kave

Srednje pražena kava je rjave barve in ima le delno mastno površino. Zanjo sta značilna srednja kislost in telo ter zaokrožen profil okusa. Praženje do te stopnje prav tako ohrani številne edinstvene okuse izvora kave, vendar začne segati tudi v globoko karamelno sladkobo daljšega praženja. Posledično so te kave uravnotežene, dobro zaokrožene ter nekoliko temnejše in slajše. Nekatere najsvetlejše note pa so pri tem načinu lahko odstranjene, vendar je to kompromis za dodatno ravnovesje arom. Največkrat bomo pri tem praženju zaznali okuse čokolade, orehov in karamele.

Pražarji specialty kave velikokrat posegajo po srednjem praženju, saj z njim kavo bolj približajo povprečnemu kavoljubu kot s svetlim praženjem. Takšna kava je manj kisla in intenzivna, vendar se v okusu še zmeraj lahko zazna njen naravni profil.

Temno praženje kave

Temno pražena kava je temno rjave ali že tudi črne barve in ima pogosto mastno površino. Te kave imajo nizko ali ničelno kislost, močno telo in ponavadi razkrijejo globlje, temnejše okuse (bolj temno ko pražimo kavo, bolj uničimo njen okus). Da si boste lažje predstavljali razliko, priporočam, da svetlo in temno praženo kavo poizkusite skupaj, saj boste tako resnično občutili razliko.

V preteklosti je prevladovala temno pražena kava, to pa zato, ker njena kakovost ni bila odlična. S temnim praženjem pražarne še danes zakrivajo okus slabše kvalitete kave in tako dosegajo enoten okus, v katerem v veliki meri prevladuje grenkoba, ki je posledica preveč pražene ali celo zažgane kave.

Cilj pražarjev, ki pražijo specialty kavo, ni, da kavo pražijo temno in s tem uničijo njen okus, temveč da ga povzdignejo in izpostavijo. 

Sveže pražena kava

Če ste navajeni kupovati kavna zrna v trgovini z živili, verjetno še nikoli niste spoznali okusov, ki jih ponuja sveže pražena specialty kava. Oglejte si našo ponudbo specialty kave v spletni trgovini, lahko pa se oglasite v naši kavarni na Trubarjevi cesti 7 v Ljubljani in si privoščite zares dobro kavo ter spoznate njene prave okuse in zgodbe, ki se za njo skrivajo. 

0 odgovori

Pustite odgovor

Se želite pridružiti razpravi?
Prispevajte!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .