Najdite popolno poslovno darilo: rešitev za vaše skrbi

Ste že kdaj imeli težave pri iskanju popolnih poslovnih daril? Razumemo vaše skrbi in tukaj smo, da vam pomagamo rešiti to težavo. Pri Mariposa Coffee razumemo, kako pomembno je izbrati darilo, ki bo odražalo vaše pozornost in spoštovanje do poslovnega partnerja, obenem pa bo okrepilo vaše poslovne odnose. Skrbno izbrano poslovno darilo za vašega poslovnega […]

ZAKAJ JE METODA OKUŠANJA KAVE ALI »COFFEE CUPPING« TAKO POMEMBNA?

Kava ima neskončno različnih okusov in te okuse se v kavnem svetu določa z metodo »coffee cupping« (cupp v angleščini pomeni skodelica). Z njo proizvajalci in kupci po vsem svetu okušajo kavo, da preverijo njeno kakovost in arome. Pri cuppingu se kave ocenjuje glede na čistočo, sladkost, kislost, občutek v ustih in pookus. Kako okušamo kavne […]

ZAKAJ PRAŽENJE KAVE ODKRIVA ALI ZAKRIVA KAKOVOST 

Praženje kave je eden od dejavnikov, ki najbolj vpliva na njen okus. Pravzaprav je ravno praženje tisto, ki kavna zrna spremeni v aromatično in okusno kavo. Najpogostejše besede, ki se uporabljajo za opis različnih stopenj praženosti kave, so svetlo, srednje in temno praženje. Svetlo praženje kave Svetlo pražena kava je svetlo rjave barve in na površini zrn ni oljnatega nadiha. Te kave imajo […]

Procesne metode / fermentacija surove kave

KAJ JE FERMENTACIJA KAVE? Vino ima grozdje, pivo ima hmelj, kava ima češnje. Ko pridelovalci oberejo kavne češnje, jih morajo obdelati in v kavnem svetu se za to največkrat uporabljajo trije procesi: naravni (natural), pranje (washed) in medenje (honey). Pri vsaki od teh metod se na drugačen način odstrani zrno iz kavne češnje. Naravni proces […]

Katera pražarna kave je za gostinski lokal primerna?

Pražarna kave za gostinski lokal mora biti kakovostna, če želite, da bo okus vaše kave, ko jo nudite gostom, vrhunski in nepozaben. Zato se bodo gostje vedno znova vračali v vaš lokal, ker bodo hoteli vašo kavo. Vrhunska pražarna kave je predzadnja stopnja na poti kavnega zrna do ljubitelja kave. Zadnja ste vi, baristi in […]

Kava za gostinski lokal, katera je prava – kako jo izbrati?

Kava za gostinski lokal – kako jo izbrati? To je vprašanje, s katerim se vsak sooči na začetku, ko odpre lokal in hoče ponuditi svojim strankam najboljše. Kava za gostinski lokal mora biti previdno izbrana, ker predstavlja osnovni okus, zaradi katerega se bodo stranke vračale nazaj v lokal. Ni pomembno samo, da barist zna kavo […]

Specialty kava je vrhunska kava z znanim poreklom in pravično trgovino

Specialty kava (Specialty Coffee) je izraz za posebno kavo. Z njim se opisuje najvišjo razpoložljivo kakovost kave, ki se običajno nanaša na celotno dobavno verigo. Pri tem se največkrat uporablja kava z enim poreklom ali kava z ene kmetije. Izraz je leta 1974 prvič uporabila Erna Knutsen v časopisu Tea & Coffee Trade Journal. Erna […]

Espresso kava priprava doma ali v pisarni – česa še ne veste

Naj vam zaupamo skrivnost, ki jo zahteva espresso kava in njena priprava doma ali v pisarni. Espresso kava mora biti vedno kakovostna in v zrnju, saj jo morate mleti sproti, zato potrebujete tudi kakovosten kavni mlinček. Nikakor ne kupujte mlete kave za espresso, saj to ni mogoče, ker nihče ne more mleti kave za espresso […]

Turška kava ali Ibrik in kafetjera

Turška kava ali Ibrik in kafetjera so tvoje prve misli zjutraj, ko si še v postelji in je zunaj hladno, zasneženo jutro. Počasi te zbuja znan vabljiv in omamen vonj po kavi. Pretegneš se enkrat ali dvakrat, nekdo je kavo pripravil tudi zate. Kako lepo in pozorno. Dragi ti prinese kavo v posteljo, no tega […]

Kaj pove cena kave o kakovosti kave

Kaj pove cena kave o sami kvaliteti kave in kakšno kavo Slovenci pijemo?