Kako skuhati Hario v60 kavo doma
Hario v60 kuhanje kave je enostavno za učenje, vendar obstaja veliko različic, ki jo uporabljajo baristi. Podajamo vam recept za 2 skodelici Hario v60 kave, ki jo lahko pripravite doma. Ta recept največkrat uporabljajo baristi v vaši najljubši kavarni.
Ker smo v Mariposi ekološko usmerjeni, predlagamo, da ostanka vode, s katero na začetku sperete filter, ne zavržete, ampak jo zlijete v drugo posodo in ohladite ter z njo zalijete rastline, kot so sobne cvetlice ali vrt. Tudi uporabljenega filtra s kavno usedlino ne zavrzite v smeti. Super je namreč za kompost, saj bakterije obožujejo papir in kavo. Tako boste naredili super gnojilo za svoje rastline, bodisi na vrtu ali za vaše lončnice. Pri tem pazite le, da ne uporabite preveč komposta, da ne spremenite ph zemlji. Pustite ga, da se čim bolj postara, vsaj eno leto.
Za pripravo Hario v60 kave potrebujete:
- Hario v60 filter papir,
- Hario v60 vrč,
- Hario v60 kapalko,
- 15 g grobo mleto kakovostno sveže praženo Mariposa kavo,
- tehtnico,
- merilec časa.
Sledite postopku za pripravo Hario v60
Uporabite razmerje: 1:15
Grobo mletje kave pomeni, da če je 1 najbolj fino mletje in 11 najbolj grobo, ki ga lahko doseže vaš mlinček, zmeljite kavo na debelini okoli 7.
Na tehtnico položite vrč s kapalko.
V v60 kapalko, vstavite filtrirni papir in ga položite na vrč. Papir sperite 5 krat z vročo vodo, ki jo odlijte v drugo posodo. S spiranjem se znebite okusa po papirju, poleg tega pa se predgrejeta kapalka in vrč, da se kava ne ohladi takoj.
Grobo zmeljite 20 g kave, ali uporabite že mleto in jo dajte v filter, v sredino stožca. Nežno tapnite po kapalki, da poravnate kavo, da bo njena površina čim bolj ravna, ker je to pomembno za vlivanje vode.
Kuhanje kave po korakih Hario v60
Pritisnite start na časovniku. Nežno prilijte 50 g vode, ki je skoraj zavrela. Voda naj bo vroča okoli 93 °C. Če nimate grelnika vode z nadzorovano temperaturo, pustite zavreto vodo minuto ali dve stati in že boste blizu tej temperaturi. Vodo vlivajte krožno od zunanje strani filtra proti sredini, počasi in z občutkom.
Stožec nežno zavrtite ali premešajte, da se prepričate, da je vsa kava mokra in počakajte 30 sekund. Če ste to storili uspešno, na mešanici kave in vode ne boste videli nobenih mehurčkov ali le zelo malo mehurčkov. To prvo čakanje se imenuje cvetenje in je namenjeno temu, da plini, ki so ujeti v kavi, izpuhtijo.
Dodajanje vode
Nato nežno prilivajte več vode, dokler ne dodate skupno 250 ml. Nalivajte s krožnimi gibi. Vsako novo serijo vode nežno nalivajte in pri tem poskušajte ne premešati preveč kavno usedlino v filtru.
Ko je prelivanje končano, ponovno nežno premešajte. Mešanje bo pomagalo zagotoviti, da je vsa kava enakomerno namočena.
Počakajte, da kava popolnoma odkaplja iz filtra v vrč. Kavna usedlina v stožcu mora biti precej ravna, ko je postopek končan.
Nato zavrtite vrč ali skodelico in uživajte! Vrtenje pomaga premešati in prezračevati kavo.
Čas kuhanja kave
Skupni čas kuhanja mora biti med 2’45” in 3’20” in časovno lahko tudi odstopa malo gor ali dol.
Ta recept lahko povečate na več skodelic tako, da v vsakem koraku ohranite enako razmerje med kavo in vodo.
Pustite odgovor
Se želite pridružiti razpravi?Prispevajte!