fbpx

Uživajte v popolnem espresso napitku kar doma

Uživanje v odličnem espresso napitku ni več rezervirano samo za obiske kavarn. Z nekaj osnovnimi pripomočki in znanjem lahko pripravite okusen espresso kar v udobju svojega doma. V tem vodniku vam bomo predstavili, katere aparate in pripomočke potrebujete, koliko stanejo ter kako pripraviti popoln espresso napitek kar doma.

1. Pripomočki in Aparati:

Pri pripravi domačega espressa boste potrebovali nekaj osnovnih pripomočkov in aparatov:

  • Espresso aparat: Najpomembnejši pripomoček je seveda espresso aparat. Na trgu obstaja veliko različnih modelov, od klasičnih ročnih espresso aparatov do avtomatskih espresso strojev. Za kvaliteten espresso aparat se investicija giblje od sedem stop evrov do več tisoč evrov za visoko kvalitetne espresso aparate.
  • Mlinček za kavo: Sveže mleta kava je ključna za odličen espresso. Zato potrebujete tudi mlinček za kavo. Ročni ali električni mlinčki so na voljo v različnih cenovnih razredih, od cenovno ugodnih do bolj premium modelov. Cena za ročne mlinčke se začne pri nekje štiridesed evrov, cena elektrinskih mlinčkov pa se začne gibljati od petsko sto evrov dalje.
  • Kakovostna kava: Priprava odličnega espressa zahteva tudi kakovostno kavo. Izberite espresso zrna visoke kakovosti, ki so primerna za espresso pripravo. Najbolj priporočljiva je kava katerogrije specialty coffee.
  • Tamper: Tamper je pripomoček, s katerim stisnete mleto kavo v košarico za espresso. Pravilno stisnjena kava je ključna za dobro ekstrakcijo okusov.
  • Gramska tehtnica: Za tiste kavne navdušence, ki želijo svoj espresso doma dvigniti na višji nivo, boste za dosego pravega razmerja med kavo in vodo boste potrebovali gramsko tehtnico za merjenje. Priporočljive so pametne digitalne kavne tehtnice.

2. Postopek Priprave Espresso Napitka:

Ko imate vse potrebne pripomočke, lahko začnete s pripravo espressa:

  1. V kavno ročko sveže zmeljete kavo, jo enakomerno razporedite po košarici in pritisnete s pomočjo tamperja. Košarico postavite nazaj v aparat.
  2. Ročko postavite v espresso aparat in pritisnite tipko za kuhanje espressa. Espresso teče približno 24 – 30 sekund, je pa čas odvisen od razmerja in okusa, ki ga želite pridobiti..
  3. Ko ste espresso pripravili, ga takoj postrezite in uživajte v aromi in okusu svežega napitka.

S tem preprostim postopkom lahko doma pripravite odličen espresso, ki bo zadovoljil tudi najbolj zahtevne kavne navdušence.

Zaključek:

Priprava espressa doma je lahko enostavna in zabavna s pravimi pripomočki in znanjem. Investicija v kakovostne pripomočke se lahko izplača v obliki odličnega okusa in prijetnega užitka ob pripravi lastnega espresso napitka. Sledite našim nasvetom in kmalu boste uživali v popolnem espresso napitku kar doma.

0 odgovori

Pustite odgovor

Se želite pridružiti razpravi?
Prispevajte!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .