fbpx

Turška kava ali Ibrik in kafetjera

Turška kava ali Ibrik in kafetjera so tvoje prve misli zjutraj, ko si še v postelji in je zunaj hladno, zasneženo jutro. Počasi te zbuja znan vabljiv in omamen vonj po kavi. Pretegneš se enkrat ali dvakrat, nekdo je kavo pripravil tudi zate. Kako lepo in pozorno. Dragi ti prinese kavo v posteljo, no tega včasih mama ni naredila. Ali pa, če si zbolela. Oh, kako je prijalo.

Na štedilniku je še kafetjera in v njej še nekaj kave, na mizi pa skodelica omamne specialty prave kave, ki je bila previdno in z ljubeznijo ter veliko znanja spražena v domači pražarni. Še dobro, da sta jo odkrila, ker od takrat naprej uživata vsako jutro v turški kavi, imenovani tudi lbrik za poznavalce.

Med pitjem iste turške kave, kot v tvoji najljubši kavarni v mestu razmišljaš, zakaj ni tako okusna kakor tista, ki jo naredita Marina ali Klemen, profesionalna pražarja kave in barista?

Turška kava: kako s preprostimi triki pričarati vrhunsko skodelico kave doma?

Brez skrbi, tudi doma si lahko z nekaj preprostimi triki pričaraš vrhunsko skodelico tvoje najljubše kave. Marina in Klemen ti bova priskočila na pomoč z znanjem in izkušnjami, ker sva sama ustvarjala in izumljala, kako jo narediti, da brbončice zapojejo od veselja in užitka po okusu sadja in oreščkov v tvoji turški kavi. Tvoja naloga je le, da izbereš Mariposa kavo po tvojem okusu, primerno zmleto za tvojo metodo priprave kave ali pa jo zmelješ doma na svoj mlinček.

Zaupava ti skrivnost o dveh najbolj razširjenih načinih domače priprave kave, ki sta ibrik ali po domače turška kava ter kafetjera.

Kako izbrati pravo turško kavo ali kavo za kafetjero?

Za pripravo kave je najprej potrebno izbrati najbolj primerno kavo za določeno metodo kuhanja kave. Nekatere vrste kav nudijo kremast in čokoladen profil okusa, druge kave pa nudijo več okusa po sadju.

Nekatere kave so bolj primerne za espresso, druge za kafetjero in tretje za turško kavo. Spet druge vrste kave pa so bolj za filter način priprave, vendar je to odvisno od tebe, kako ti je všeč, ker lahko kave tudi uporabiš na poseben lasten način. To je dejansko tudi smisel uživanja v kavi.

Kako naj bo kava zmleta?

Druga pomembna stvar pri pripravi vsake kave je seveda mletje kave, ki vpliva na njeno aromo. Idealno je zmleti kavo tik pred pripravo, saj le tako damo kavi možnost, da resnično pokaže svoje okuse. To je enako kot pri zeliščih, če jih zdrobite preden jih daste v jed, bodo imela najmočnejši in najbolj prijetne vonj ter okus. Vnaprej mleta kava namreč hitro izgubi svoje arome. To enako velja za vsa druga mleta zrna rastlin. Zato je najbolj pomembno vedno imeti pri roki sveže praženo in hkrati sveže mleto kavo.

Pravilna priprava vode za kavo

Glede na to da voda predstavlja 98 % kavne ekstrakcije, je pomembno tudi kakšno vodo imamo. Idealna voda pomeni, da ni ne pretrda, ne premehka, ima torej ravno prav pozitivnih delcev. Če želite vedno dobro kavo, vam priporočamo uporabo filtrirane vode.

Druga pomembna stvar pri vodi je njena temperatura, ki prav tako vpliva na okus kave. Idealna naj bi bila med 87 C° in največ 95 C°.

Turška kava ali lbrik

Pri pripravi turške kave ali lbrik ni napačnega načina, saj ti iz lastnih izkušenj lahko povemo, da ima čisto vsak posameznik svoj način, mi mu najbolj ustreza, zato bova bolj podrobno opisala najbolj razširjen način priprave turške kave na pravilen način.

Turška kava: recept za pripravo turške kave ali lbrik

Za pripravo turške kave ali lbrik potrebujete naslednje sestavine:

  • 15 g fino mlete kave
  • 150 ml vode
  • džezvo za kavo

Džezvo za kavo napolniš z vodo ter jo pristaviš na vročo kuhalno ploščo. Pomembno se je izogibati močnemu ognju, sicer voda prehitro zavre.

Tik preden voda zavre, džezvo odstavimo in dodamo kavo ter dobro premešamo, da na površju nastane penasta plast. Džezvo potem pristavimo nazaj na vročo ploščo za nekaj sekund. Ko se kava dviguje proti robu džezve, jo pazljivo odstavimo in serviramo.

Turško kavo ali lbrik lahko sladkate, dodate katero koli mleko ali smetano in uživate v njenem okusu.

Kafetjera

Vprašanje s katerim se baristi pogosto srečujemo je, v čem je trik pri kuhanju kave v kafetjeri, saj je redko kdaj idealna. Trik je v tem, da je treba biti pozoren pri mletju kave, saj ima vsak način priprave kave svojo debelino mletja.

Recept za pripravo kave v kafetjeri

Za pripravo kave potrebujete naslednje sestavine:

Vodo segrejte v posodi ali grelniku ter si pripravite kavo in kafetjero.

Sito kafetjere napolnite s sveže zmleto kavo do roba, pri temu pa kave nikakor ne tlačite. V spodnji del kafetjere, samo do varnostnega ventila, nalijte vročo vodo, ki ste jo prej segreli. Zakaj je to pomembno? Na ta način boste skrajšali postopek priprave, okus kave pa bo bolj bogat.

Sito previdno vstavite v spodnji del kafetjere in vse skupaj postavite na grelno ploščo. Ko zaslišite brbotanje, odstranite kafetjero in kavo takoj prelijte v skodelico.

Kafetjero obvezno splaknite čim prej po kuhanju, da se ostanki kave ne zasušijo, tako bo kava vedno okusna brez nezaželenih priokusov.