Espresso kava priprava doma ali v pisarni – česa še ne veste

,

Naj vam zaupamo skrivnost, ki jo zahteva espresso kava in njena priprava doma ali v pisarni. Espresso kava mora biti vedno kakovostna in v zrnju, saj jo morate mleti sproti, zato potrebujete tudi kakovosten kavni mlinček. Nikakor ne kupujte mlete kave za espresso, saj to ni mogoče, ker nihče ne more mleti kave za espresso vnaprej, saj je preveč dejavnikov, ki vplivajo na pravilno ekstrakcijo, kot sta stopnja mletja za posamezen aparat in vlaga. Prav tako kava, ki je v trgovini in ima oznako, da je za espresso, je dejansko namenjena za cafetiero.

Da bi uživali doma ali v pisarni v espressu, ni treba, da nabavite luksuzne aparate, ampak zadostujejo avtomatski espresso aparati. Dobro pa je poznati osnove in trike espresso priprave, da skuhate res dobro kavo zase, bližnje, za sodelavce ali stranke in druge goste.

Kako skuhati espresso doma?

Za pripravo pravega espressa doma, ki bo tekmoval s tistim, ki bi ga dobili v kavarni, potrebujete aparat za espresso. Ti so različni, od ročnih strojev, s katerimi vse skuhate sami, do avtomatskih in kapsulnih strojev, na katerih pritisnete gumb in stroj naredi vse ostalo. Medtem, ko strokovnjaki za kavo na splošno raje uporabljajo ročne aparate zaradi določene ravni nadzora, so avtomatski, super avtomatski in kapsularni avtomati najlažji za uporabo za začetnike in dajejo dosledno dobre rezultate.

Espresso kava

Kaj potrebujete za dobro kavo?

Če ne delate s kapsulami ali strojem z vgrajenim mlinčkom, boste potrebovali štiri bistvene stvari:

  1. Dober mlinček za kavo za fino mletje espressa.
  2. Kakovostno praženo kavo.
  3. Nabavite si tudi gramsko tehtnico. Če se resno želite naučiti skuhati popoln espresso, boste želeli imeti tehtnico pri roki, da stehtate sestavine.
  4. Če aparat nima funkcije za penjenje mleka in bi radi uživali v mlečnih napitkih, potem potrebujete tudi penilec mleka.

Kako narediti espresso kavo z espresso aparatom?

Izberite kakovostno pražena kavna zrna, kot jih pražimo v naši pražarni in z mlinčkom zmeljete takšno količino kavnih zrn, da naredite lahko en ali dva espressa. Za povprečen espresso priporočamo okoli 8 gramov mlete kave, čeprav so mogoča rahla odstopanja v plus ali minus. Za dvoje kav pa priporočamo približno 18 gramov mlete kave.

Zmeljite kavo tako, da je podobna prahu in je fino mleta. Zato uporabite fino nastavitev na vašem mlinčku. Če želite biti prepričani, da ste namleli ravno prav kave, lahko stehtate zmleto kavo na tehtnici in pazite na to, da odštejete od teže posodico, v kateri je kava.

Ko imate v portafilterju količino mlete kave, s katero ste zadovoljni, jo enakomerno porazdelite s pomočjo tresenja ali levatorja. Razporedite kavo v portafilterju in jo stisnite s pritiskalom. Tako boste imeli v portafilterju kompaktno pogačo espressa.

Preden začnete, spustite v aparat malo vode, da se odstrani umazanija v glavi. Nato privijte portafilter v aparat. Pritisnite gumb za delovanje aparata in postavite kavno skodelico ali kozarec pod portafilter, ker če se gumba za kuhanje ne prižge takoj, se kava začne dodatno pražiti ob stiku z vročo glavo, kjer bo tekla voda, zato dobi nezaželen okus po grenkem.

Espresso bi moral biti pripravljen v 25 do 30 sekundah. To je okvirni čas, ki se lahko malo skrajša ali podaljša glede na stil praženja in koliko kave je v portafilterju. Vendar boste potrebovali na začetku nekaj vaje z vašim kavnim aparatom in veliko testov zaradi okusa kave, da boste skuhali tako kavo, ki je po vaših željah.

Nato še poskrbite, da boste očistili in posušili portafilter ter očistite in obrišite palico za penjenje mleka, ko končate, če ste jo uporabili.

Nasveti za pripravo espressa, ki jih morate upoštevati

Vse aparate za espresso morate pred prvo uporabo, ali če jih niste uporabljali več kot en mesec, očistiti z vodo. Priprava najpogosteje zahteva tri cikle čiste vode, ki se jo pošlje skozi aparat (brez kave), da se odstranijo prah ali delci, ki so se morda nabrali.

Za najbolj sveže kavne napitke uporabite filtrirano vodo. Nekateri avtomatski in super avtomatski stroji so opremljeni s trakom za trdoto vode, ki vam omogoča testiranje trdote vode. Ne uporabljajte zelo trde vode, ker lahko povzroči prekomerno kopičenje vodnega kamna in vpliva tudi na okus kave.

Uporabite pražena kavna zrna za najboljši okus in jih zmeljite tik pred kuhanjem. Priporočamo kavno mešanico Poezija.

Uporabite fino, enakomerno mletje. Idealna velikost mletja je odvisna od tega, kako dolgo bodo vaša kavna zrna izpostavljena vodi. Pa ne samo to, kava se različno melje tudi glede na njeno vrsto, saj ima vsaka sorta specifične lastnosti in drugačno gostoto. Mletje pa je odvisno tudi od trenutne vlage v prostoru. Ker se espresso pripravi hitro in pod visokim pritiskom, je potrebno fino mletje kave, da voda lahko teče s pravo hitrostjo.