fbpx

Katera pražarna kave je za gostinski lokal primerna?

pražarna kave

Pražarna kave za gostinski lokal mora biti kakovostna, če želite, da bo okus vaše kave, ko jo nudite gostom, vrhunski in nepozaben. Zato se bodo gostje vedno znova vračali v vaš lokal, ker bodo hoteli vašo kavo. Vrhunska pražarna kave je predzadnja stopnja na poti kavnega zrna do ljubitelja kave. Zadnja ste vi, baristi in gostinci, katerih cilj sta zadovoljstvo strank in nasmehi na obrazih, ki žarijo, ko zaprtih oči srkajo svežo kavo izpod vaših rok. Zagotovite si najboljšo kavo v Sloveniji tako, da izberete pražarno kave, v kateri z ljubeznijo deluje pražar, ki je izurjen v praženju kave in ki ima dovolj praktičnih izkušenj, ki tudi veliko štejejo.

Katera pražarna kave je najboljša?

Najboljša pražarna kave je tista, ki uvaža kavo, ki je vrhunske kvalitete. Ta kava mora imeti znano poreklo in najbolje je, da je ročno pridelana v majhnih količinah. Že pridelovalec izloči najboljše sadeže, ki postanejo kavna zrna in jih fermentira, posuši ter dostavi naročniku, ki je največkrat prav pražar.

pražarna kave

Pražar mora biti izurjen v tem, da prepozna edinstven in vrhunski okus kave ter jo zna spražiti tako, da iz nje izvleče najboljše, kar lahko. Od tega je okus kave precej odvisen. Kavo bo pražil iz izkušenj ter s pomočjo večkratnega preizkušanja tako, da iz določene kave z določene kmetije izmami najboljši okus. To stori tako, da prilagodi način praženja v pražarskem stroju prav tej kavi. Takšna pražarna kave je najboljša za gostince, da lahko ponudite najboljšo kavo v regiji. Vsekakor je izjemo pomembno tudi, da se usposobite kot profesionalni barist in znate to kavo potem pravilno zmleti ter pripraviti za stranko.

Pražar mora znati narediti kavno mešanico s specifičnim okusom

Vrhunska pražarna kave vam bo zagotovo uspela narediti vašo specifično kavno mešanico iz več vrst kav, ki je ne bo imel nihče drug, ampak le vaš gostinski lokal, podjetje ali restavracija. Ta kava potem postane vaša blagovna znamka in ni zamenljiva. Brbončice jo bodo prepoznale takoj, ko ljubitelj kave okusi prvi požirek vaše edinstvene kave.

Pražar vas bo poslušal, kaj želite in vam naredil nekaj izjemnih okusov. Nato vas bo povabil na degustacijo in izbrali boste tisto kavo, ki vam ustreza. Nato jo lahko preizkusite na vaših strankah in videli boste odzive. Vsekakor obrazi ljubiteljev kave povedo resnico in če jih boste opazovali, boste takoj videli, ali je kava res vrhunska. Kisli obrazi v vaši restavraciji ali kavarni pomenijo, da imate, ali slabo kavo, ali zažgano, grenko, staro in brez okusa.

Pražarju morate zaupati

Vrhunska pražarna kave je profesionalna in pražar bo za vas kavo pražil redno. Najbolje je, da se dogovorita, da sporočite, kdaj vam kave zmanjka in vam jo v tistem tednu spraži. Vrhunske pražarne pražijo kavo tedensko in jo povsem svežo dostavijo v lokale.

Vaša naloga je, da spremljate, kdaj ste kavo nabavili. Biti mora pa v zrnu in mleti jo morate sproti, saj deluje, kot zelišče. Če jo nameljete preveč in stoji dolgo časa, bo zgubila svojo aromo. Tudi pražena kava bo po 14-ih dneh do treh tednih izgubila svoj čar in tisto aromo ter okus, ki ste ga izbrali. Zato je najbolje, da jo naročate tedensko ali na 14 dni. Kavo morate hraniti na hladnem in v suhem prostoru.

Sami boste ugotovili po okusu in aromi kave, ali lahko pražarju res zaupate, da vam bo dobavljal sveže praženo kavo. Vaše brbončice so najboljši test za to. Vrhunska pražarna kave kavo praži tako, da njena kakovost nikoli ne odstopa, ampak dobite večinoma enak okus ter aromo vaše kave. Če sumite, da vaš pražar ni najbolj zanesljiv, ga preverite in pojdite pogledat, kdaj in kako kavo praži in kakšne količine.

Večinoma veliki pražarji kave kavna zrna pražijo preveč, da prikrijejo nekvalitetna kavna zrna, ki jih želijo prodati. Vrhunski pražar si tega ne bo nikoli dovolil. Na vas pa je, da poskrbite za to, da izberete pravo pražarno in nudite svojim strankam le najboljše, daj si zaslužijo. Tako boste imeli res veliko zadovoljnih gostov.